Wyżywienie na naszych rejsach
Każdy z jachtów na naszych rejsach wyposażony jest w tzw. kambuz – jachtowy kącik kuchenny w którym załogi mogą przygotowywać posiłki. W kambuzie znajdziecie 2-palnikową kuchenkę gazową, komplet naczyń, talerzy i sztućców niezbędnych do gotowania na jachcie. Musimy pamiętać jednak, że jachtowe kuchnie dają ograniczone możliwości kulinarne.
Obozy młodzieżowe – wyżywienie
Na dwutygodniowych rejsach szkoleniowych zapewniamy pełne wyżywienie. Każda załoga otrzymuje prowiant dla swojego jachtu. Są to produkty do przygotowania śniadań, przekąsek w czasie żeglugi, obiadokolacji i kolacji. Przykładowe dnia wypisujemy w dalszej części artykułu.
Przyjmujemy uczestników będących na różnych dietach. Jednakże prosimy o wcześniejszy kontakt z naszym biurem w celu uzyskania informacji czy dana dieta nie jest wykluczającą. Alergie czy inne specjalne potrzeby żywieniowe muszą zostać zgłoszone do naszego biura przed rozpoczęciem obozu (w karcie zgłoszeniowej uczestnika).
Wszyscy uczestnicy naszego kursu to jedna wielka rodzina, układamy dla nich zatem identyczne menu bez możliwości zmiany wariantów wyżywienia. Jeśli uczestnik nie je niektórych produktów, to musi liczyć się z pomocą przy przygotowywaniu każdego posiłku, tak aby mógł wziąć osobną porcję zgodną z dietą. Wszystkie nasze dania da się przygotować w wersji bezmięsnej ;).
W przypadku diet specjalnych (np. bezglutenowa) trzeba liczyć się z dopłata do ceny obozu (+100 zł).
Kursy dla dorosłych – wyżywienie
W zależności od wybranej opcji obozu wyżywienie na rejsach dla dorosłych realizujemy w dwóch opcjach:
Tygodniowe rejsy szkoleniowe – 7 dni i Rejsy doszkalające dla dorosłych – 7 dni
W czasie naszych tygodniowych rejsów uczestnicy sami zapewniają sobie posiłki. Każdej załodze polecamy założenie tzw. kasy jachtowej. Z niej kupowane są wspólne produkty spożywcze oraz rozliczne są wydatki (opłaty portowe). W praktyce sprawdza się przygotowywanie na jachcie mniejszych posiłków (jak śniadania czy kolacje) i zamawianie obiadokolacji w lokalnej gastronomii. Zwyczajowo załogi dbają o to by ich instruktor nie chodził głodny :)
Pierwsze zakupy spożywcze najlepiej zrobić w Giżycku, gdzie jest wiele marketów i supermarketów. W portach w których się zatrzymujemy najczęściej znajdują się małe sklepiki, w których można kupić podstawowe produkty. Staramy się przynajmniej raz w czasie tygodnia zatrzymać się na biwaku, by poznać specyfikę cumowania na dziko. Załogi informowane są o tym wcześniej, by zaopatrzyć się w produkty do przygotowania ciepłego posiłku na jachcie.
Jak poradzić sobie z gotowaniem na jachcie – dowiesz się tutaj: https://obozy-zeglarskie.pl/jak-zaplanowac-jedzenie-na-rejsie/
Obozy żeglarskie dla dorosłych lub młodzieży – 14 dni – rejs z wyżywieniem
Na dwutygodniowych rejsach szkoleniowych zapewniamy pełne wyżywienie. Każda załoga otrzymuje prowiant dla swojego jachtu. Są to produkty do przygotowania śniadań, przekąsek w czasie żeglugi, obiadokolacji i kolacji. By dostosować się do realizacji szkolenia staramy się w czasie dnia przygotowywać lekki posiłek, a obiadokolację po wpłynięciu do portu.
Dla dorosłych
Wszyscy uczestnicy naszego kursu to jedna wielka rodzina, układamy dla nich zatem identyczne menu bez możliwości zmiany wariantów wyżywienia. Na naszych rejsach nikt nie chodzi głodny. Niestety nie jesteśmy w stanie spełnić wszystkich indywidualnych wymagań! Jeśli masz swoje ulubione produkty bez których nie możesz się obejść – przywieź je ze sobą! Dieta bezmięsna ma coraz więcej zwolenników, wszystkie nasze dania da się przygotować w wersji wegetariańskiej ;)
Jeśli twoja dieta wymaga specjalnych produktów (bezglutenowe, bezlaktozowe, bezalergenowe) musisz liczyć się z zapewnieniem ich sobie we własnym zakresie i przygotowywaniem posiłków oddzielnie, naturalnie z możliwością korzystania z dostarczanych produktów, kuchenki i pozostałego wyposażenia kambuzowego. Odezwij się do nas zanim wybierzesz kurs z wyżywieniem jeśli nie masz pewności czy Twoja dieta umożliwia Ci udział w kursie!
Przygotowanie posiłku dla 6 osób w jachtowym kambuzie zajmuje więcej czasu niż w normalnej, domowej kuchni. Dlatego nasz jadłospis opiera się na daniach szybkich do przygotowania – makaronach, ryżach i kaszach z sosami i dodatkami. Przykładowy jadłospis:
spaghetti bolognese
Spaghetti, sosy bolońskie, pomidory w puszce, mięso mielone, ser tarkowany, cebula, czosnek
leczo z świeżymi bułeczkami
leczo, świeże warzywa sezonowe/pieczarki, cebula, czosnek, bułeczki
kurczak curry po hawajsku
kurczak w sosie curry na śmietanie z kukurydzą i ananasem, ryż
makaron z tuńczykiem a’la Gertis
makaron penne, tuńczyk w oleju, śmietana, serek topiony , oliwki zielone
kuskus farmerski
Cukinia, pomidory w puszce, przecier pomidorowy, kiełbasa, cebula, natka pietruszki, czosnek, ciecierzyca, kuskus
indyjskie curry
Curry na mleku kokosowym z ciecierzycą, cukinią i marchewką
chilli con carne
Ryż, mięso mielone, fasola czerwona, kukurydza, przecier pomidorowy, przyprawy
makaron carbonara
Makaron świderki, boczek, śmietana, żółtka jaj , czosnek , natka pietruszki, mozarella
kurczak po chińsku
Ryż, piersi z kurczaka, sosy chińskie, warzywa chińskie
gulasz po węgiersku
Gulasz w sosie węgierskim z kaszą gryczaną, buraczki lub ogórki konserwowe (opcja wege z jajkiem sadzonym)
farfalle al tonno
tuńczyk w pomidorach z kaparami z makaronem farfalle
piątek – targ spożywczy / grill – w piątek różnie to bywa
Oczywiście jeśli chcecie skorzystać we własnym zakresie z gastronomii lądowej macie taką możliwość. Na szlaku WJM można żywić się bardzo smacznie w różnych restauracjach i marinach. Będzie miło jeśli na taki posiłek nie zapomnicie zabrać swojego instruktora ;)